„Etnośniadanie”
„Etnośniadanie”

„Etnośniadanie”

Gotowe menu na wege przyjęcie: śniadanie, podwieczorek lub kolację. A po spakowaniu nawet na wycieczkę 😉

Nawodnienie na ciepło i zimno.

  1. Lemoniada w stylu szampana z kwiatów czarnego bzu.  Skład: woda, kwiaty bzu, cukier, cytryna.  Sposób wykonania:  około 20 dużych baldachów kwiatowych zebranych z czystego miejsca w słoneczny dzień (które chwilę poleżały na ściereczce aby owady odeszły ) zalanych wodą z rozpuszczonym cukrem (około 1 – 1,5 szkl na 3 litry) z dodatkiem plasterków cytryny.  Słój przykryty ściereczką, fermentacja na bazie dzikich drożdży ( z kwiatów) trwa około 2 -3 dni zależnie od warunków, dobrze jest codziennie mieszać zawartość, po tym czasie odcedzić i podawać lub przechowywać w butelkach napełnionych do 2/3 w chłodnym miejscu.
  2. Poziomkowy napar dobrostanowy na ciepło – delikatny i słodkawy.Skład: suszone liście poziomek, mus truskawkowy (truskawki, cukier, opcjonalnie cytryna). Wykonanie: zaparzać 1 łyżkę stołową na szklankę gorącej wody z dodatkiem (do smaku) musu truskawkowego. Bonus: liście poziomki mają wiele właściwości zdrowotnych – działają przeciwzapalnie i są doskonałym środkiem wspomagającym detoksykację organizmu, usprawniają pracę układu trawiennego, w medycynie ludowej stosowane przy schorzeniach pęcherza, nerek i przeziębieniach.
  3. „Wróżkowa herbatka” czyli napar klitoriowy. Skład: Klitoria ternateńska (Clitoria ternatea),maliny, pomarańcze (liofolizowane lub świeże owoce). Wykonanie: aby uzyskać piękny niebieski kolor antocyjanów (uwaga po zakwaszeniu cytryną przejdzie we fiolet) zaparzyć przez 10 minut 1 łyżeczkę suszonych kwiatów w 250 ml gorącej wody (90-100°C). W Azji Południowo-Wschodniej oraz tradycyjnej medycynie chińskiej – herbatę z klitorii stosuje się jako naturalne wsparcie dla pamięci, koncentracji oraz jako środek relaksujący
  4. Leśny napar. Skład: pąki, igły sosnowe, cytryna, miód, goździki, cynamon, żurawina suszona. Wykonanie: zaparzać około 2 łyżeczki mieszanki przez 10 minut. Igły sosnowe mają ogromną zawartość witaminy C ( 50 g igliwia pokrywa całkowicie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), sosna jest bogata w garbniki, sole mineralne oraz flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami – zwalczają wolne rodniki, co opóźnia procesy starzenia skóry. Napar ten może okazać się antidotum na chroniczne przemęczenie, pomoże w likwidowaniu skutków stresu, doda energii i poprawi nastrój.

Na słono i pikantnie

Nieklasyczne kanapki

Chwastopasta. Skład: ser twardy grana padano, orzechy laskowe, czosnek, oliwa, bazylia, natka pietruszki, pokrzywa. Wykonanie: orzechy uprażyć, pokrzywę opcjonalnie zblanszować, wszystko zmiksować, można część bazylii zostawić nierozdrobnionej dla objętości

Kiszone kwiaty i ziela. Skład: sezonowo – kwiaty stokrotki, liliowca, rzodkiewki, pędy czosnku, młode liście lipy, zalewa solna, przyprawy. Wykonanie: ułożyć wszystko w słoiku zalać letnią solanką z proporcji 1 łyżkę soli w 1 litrze wody, a na mniejszą skalę: 1 płaską łyżeczkę na 1 szklankę wody. Zakręcić słoik i odstawić na kilka dni, potem przenieść do lodówki i w niej przechowywać.

Hummus. Skład: ciecierzyca, tahini, czosnek. oliwa. sok z cytryny, woda, sól, pieprz, kolendra. Wykonanie: ugotowaną lub z puszki ciecierzycę zmiksować z dodatkami – na 400 gram ciecierzycy około cztery łyżki pasty tahini, sok wyciśnięty z jednej cytryny, pięć łyżek oliwy, ząbek czosnku i osiem łyżek zimnej plus płaska łyżeczka soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Konsystencję rozdrobnienia dostosować do upodobań.

     – Pasta „słowiańska” Skład: kasza jaglana, jaja, szczypiorek i majeranek, jogurt naturalny vege, sól, pieprz. Wykonanie: Wypłukać, ugotować i ostudzić kaszę- zmiksować, jaja ugotować na twardo i zetrzeć na grubej tarce, połączyć, doprawić.

      – Kwiaty jadalne „pikantne” – aksamitki, begonie, nasturcje

      – sezonowe posypki i pudry ziołowe

Pieczywo różnorodne. Skład producenta. Wykonanie: kupujemy lokalnie, wspieramy małe przedsiębiorstwa

Sałatka „Pomidory z lasu”. Skład: pomidory, ogórki, młode pędy świerkowe. Wykonanie:   warzywa pokroić posypać posiekanym młodym igliwiem.

Na słodko.

Zielony tort i pokrzywowe ciasteczka

Pokrzywowe ciasteczka. Skład: mąka, masło, olej kokosowy, cukier, oliwa, sok pomarańczowy, pokrzywa. Wykonanie: zagnieść 1,5 szkl. mąki ze 120 g tłuszczu, i 4 łyżkami cukru, łyżką oliwy i łyżką soku pomarańczowego oraz 2 łyżkami suszonej zmielonej pokrzywy. Kulę ciasta schłodzić w lodówce ok godzinę. Formować ciasteczka – grudki ciasta wielkości orzecha spłaszczać na blasze. Piec około 8-10 minut w 190°C, ostrożnie aby było widać zieloność (na spieczonych nie widać)

Zielone ciasto. Skład: mąka, jajka, olej, ksylitol, cukier, miód,  mascarpone, ser typu bieluch, spirulina/ matcha, szpinak, pokrzywa, proszek do pieczenia, kisiel, truskawki, biała czekolada, śmietana kremówka, cukier z wanilią, jadalne kwiaty; bratki, róże, chabry. Wykonanie: inspiracja i opis u źródełhttps://trocheinnacukiernia.home.blog/2016/05/23/tort-z-pokrzyw/ i tu https://magdaprzybylka.pl/tort-z-pokrzywy/. Dekoracja z słodkich kwiatów: róże, chabry, bratki.

– owoce sezonowe z miętą

Dobrej zabawy w kuchni i smacznego 😉

W naturze zbieramy najmniejszą skuteczną ilość, nie niszcząc siedlisk (tak aby większość rośliny, skupiska pozostała i mogła spokojnie rozwijać się dalej). Klasycznie wprowadzając nowe elementy do diety zaczynamy od małych ilości i obserwujemy reakcję organizmu.